Continu in beweging


De IT Management Group is continu in beweging. Bekijk hier de laatste nieuwsberichten.

Klanten

Schiphol
NS
Fuji
Ikea
Gemeente Amsterdam
Thales
ING
Belastingdienst
SVB
Universiteit of Twente
TU Delft
Gemeente Nissewaard
Oxfam Novib
Ministerie van Defensie
Gemeente Leiden
Gemeente Utrecht
Rabobank
Provincie Zuid-Holland
AMC
Erasmus MC
ABN-AMRO
Rijkswaterstaat
Reclassering
DSV
Overzicht klanten

Keurmerken

nrto
VOI

Home » Nieuws » ArchiMate 3 en Sparx Enterprise Architect combinatie

ArchiMate 3 en Sparx Enterprise Architect combinatie

Sparx Enterprise Architect is met name bekend als UML modelleertool voor software ontwikkelaars. Echter Sparx Enterprise Architect heeft zich verder ontwikkeld tot een multimodel omgeving waar voor iedere modelleerprofessional bruikbare modellen te vinden zijn. In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden die er zijn voor enterprise architecten en voor datamodelleurs.

Introductie
Veel mensen die bekend zijn met Sparx Enterprise Architect kennen het als een van de grote spelers in de UML modellering. UML modellering is vanaf de eerste versie van Enterprise Architect volledig ondersteund en ook de latere versies van UML zijn steeds opgenomen in de functionaliteiten van deze modelleertool. Naast het opstellen van de verschillende UML modellen zijn er functionaliteiten opgenomen die een software modelleur ondersteunen op het vlak van:
• Codegeneratie;
• Genereren van documentatie en publicatie voor het web;
• Gezamenlijk modelleren;
• Requirements management;
• Wire framing en GUI ontwerp.

In de afgelopen periode Enterprise Architect een functionaliteit toegevoegd, MDG genaamd, waarmee het mogelijk is om naast UML nieuwe modelleertalen te introduceren. Dat maakt het enerzijds mogelijk om eigen modelleertalen te ontwikkelen, anderzijds heeft de leverancier zelf op basis van deze technologie een groot aantal nieuwe modelleertalen geïntroduceerd. Ook voor enterprise architecten en voor data modelleurs is een aantal interessante modelleertalen geïntroduceerd. In dit artikel kijken we vanuit het perspectief van beide rollen wat mogelijk is in Enterprise Architect.

Enterprise Architecten
Enterprise Architecten hebben veelal een abstractere modelleerbehoefte dan wat mogelijk is met behulp van UML. Met name de integratie van modellen waarbij de verbanden tussen bedrijfsprocessen en organisatie inrichting inzichtelijk gemaakt wordt, is van belang. Daarnaast zijn de verbanden tussen de bedrijfsmodellen en het applicatielandschap en de onderliggende infrastructuur kenmerkende gezichtspunten voor enterprise architecten. Hierbij heeft de modelleertaal ArchiMate zich steeds meer ontwikkeld tot een standaard. Enterprise Architect heeft deze modelleertaal dan ook in een vroeg stadium op basis van MDG technologie geïmplementeerd. Onderstaande afbeelding geeft een voorbeeld van een scherm:

ArchiMate 3 en Sparx

In dit scherm zie je enerzijds een voorbeeld van een ArchiMate viewpoint, daarnaast wordt een overzicht getoond van de binnen de taal gedefinieerde viewpoints. Anderzijds een voorbeeld van de toolbox (aan de rechterkant van de afbeelding) waarbij je ziet dat er per laag of extensie van ArchiMate een uitwerking is van de aanwezige elementen en associaties.

Voor organisaties die eigen viewpoints hebben binnen ArchiMate is het relatief eenvoudig deze zelf te definiëren binnen Enterprise Architect. In voorgaande versies van de modelleertool was het mogelijk om af te wijken van de conventies van ArchiMate in de diagrammen. Het tool heeft zich echter in de laatste versies doorontwikkeld en het niet volgen van de ArchiMate modelleerconventies is nog nauwelijks mogelijk.

Naast modelleren in ArchiMate is er meer mogelijk voor enterprise architecten. ArchiMate is voor bepaalde situaties niet gedetailleerd genoeg, de kracht van de taal zit met name in het brengen van overzicht op enterprise niveau. Is meer detail gewenst dan zijn er ondertussen veel interessante modelleertalen aanwezig die desgewenst met ArchiMate gecombineerd kunnen worden. Denk hierbij aan:
• BPMN (business process modellering)
• BPSim (Simuleren van BPMN procesmodellen
• DMN (modelleren van bedrijfsregels)
• Mindmapping

Hiermee is Enterprise Architect een interessant en zeer betaalbaar alternatief voor enterprise architectuur modelleertools.

inschrijven voor deze training

Eerstvolgende startdata Masterclass ArchiMate 3 en Sparx Enterprise Architect:

17 March 2023
Training Masterclass ArchiMate 3 en Sparx Enterprise Architect
ITMG Locatie
(Online)
_____ _____ _____
12 June 2023
Training Masterclass ArchiMate 3 en Sparx Enterprise Architect
ITMG Locatie
(Klassikaal - Utrecht)
_____ _____ _____

Ga naar nieuwsoverzicht