Scholingstraject Cloud- en Databeheerder
Omschrijving
De focus van dit opleidingstraject ligt op cloud- en databeheer. Naast de specifieke kennis die een Cloud- en Databeheerder moet opdoen van cloud- en datatechnieken moet de Cloud- en Databeheerder kennis vergaren die relevant is binnen het vakgebied zoals algemene kennis van IT beheer, agile en DevOps. Zo kan de Cloud- en Databeheerder aansluiten bij bestaande werkwijzen en meedraaien in agile en DevOps teams. Ook is de ontwikkeling van sociale vaardigheden belangrijk om goed te kunnen samenwerken met collega’s, leidinggevenden en vakgenoten.
Functies en beroepen
Een Cloud- en Databeheerder is verantwoordelijk voor één of meerdere cloud applicaties of het beheren en bewerken van dataverzamelingen. Het opleidingstraject leidt op tot beroepen zoals cloud beheerder, databeheerder, cloud specialist, dataspecialist, medewerker cloud- en databeheer.
Trainingsmodules
Het beroepsgerichte (om)scholingstraject tot Cloud- en Databeheerder bestaat uit de volgende trainingen en examens:
Sociale vaardigheden
– Module Effectief Communiceren (2 dagen) Afronding: Bewijs van deelname
Generieke vakkennis
– Module Basiskennis IT (2 dagen) Afronding: Bewijs van deelname en eindtoets
Specifieke vakkennis
– Module Datagedreven Werken (2 dagen) Afronding: Bewijs van deelname en eindtoets
– Module Introductie in databases (2 dagen) Afronding: Bewijs van deelname en eindtoets
– Module Masterclass Effectieve Business Intelligence (3 dagen) Afronding: Bewijs van deelname en eindtoets
– Module Cloud Fundamentals (3 dagen) Afronding: Bewijs van deelname en eindtoets
Inhoud scholingstraject
Het scholingstraject bestaat uit de volgende modules:
Intake opleiding
Het beroepsgerichte (om)scholingstraject tot Cloud- en Databeheerder start met een intake. Tijdens deze intake worden de persoonlijke leerdoelen doorgenomen evenals de planning van de opleiding. Indien nodig worden aanpassingen op maat gemaakt.
Effectief Communiceren – 2 dagen of 3 avonden
De module Effectief Communiceren schenkt aandacht aan uw persoonlijke ontwikkeling. De training is praktijkgericht. Er wordt ingegaan op de belangrijkste communicatie- en presentatietechnieken die u nodig heeft tijdens uw overleggen met collega’s, leveranciers, leidinggevenden en opdrachtgevers. Tijdens de training wordt met name ingegaan op de mondelinge communicatie en het effectief overbrengen van uw communicatieboodschap.
Basiskennis IT - 2 dagen of 2 avonden
In de training Basiskennis IT neemt u op simpele en gestructureerde wijze kennis van de basistermen en concepten die veel gebruikt worden in de ICT. De doelgroep bestaat uit diegenen die geen of beperkte kennis van IT hebben en zich daarin (verder) willen bekwamen zoals bijvoorbeeld een servicedeskmedewerker die een ander soort ICT functie wil gaan bekleden, maar ook een niet-ICT-er die zich wil verdiepen in de gangbare ICT-terminologie alsook mensen die zich willen omscholen naar een (andere) ICT arbeidsplaats.
Masterclass Datagedreven Werken - 2 dagen of 3 avonden
Datagedreven werken is het gebruik maken van data als fundamenteel onderdeel van het tot stand komen en uitvoeren van beleid. Data vormt de basis voor het nemen van beslissingen. Datagedreven werken past in een datagedreven organisatie, waarin alle medewerkers datagedreven werken om een proces op gang te krijgen naar meer inzicht, kennis en gefundeerde beslissingen. Data kan gebruikt worden om beleid efficiënter, effectiever en inclusiever te maken. Met betere prestaties als beoogd resultaat.
Introductie in databases – 2 dagen of 3 avonden
Steeds meer organisaties zien data als een waardevol productiemiddel. Data dient daarom adequaat opgeslagen en verwerkt te worden. Databases zijn daarmee belangrijke geautomatiseerde hulpmiddelen, waarmee organisaties optimaal resultaat kunnen boeken in het omzetten van data naar informatie.
Databases zijn niet meer weg te denken uit organisaties en zijn belangrijke hulpmiddelen om data efficiënt te kunnen beheren. In deze training gaat u praktisch aan de slag. Op basis van een eenvoudige case gaat u een database inrichten, data manipuleren en data ontsluiten zodat gebruikers de data kunnen inzetten in hun dagelijkse werk.
Masterclass Effectieve Business Intelligence - 3 dagen of 5 avonden
Business intelligence (BI) staat voor het verzamelen van gegevens binnen de eigen organisatie. Het kan omschreven worden als het proces van gegevens omzetten in informatie, dat vervolgens zou moeten leiden tot kennis en aanzetten tot adequate actie. Business intelligence heeft als doel competitief voordeel te creëren en organisaties slimmer te kunnen laten werken. BI wordt als een waardevolle kerncompetentie beschouwd. U leert de data die in uw organisatie beschikbaar is in te zetten om uiteindelijk kennis te ontwikkelen en onderbouwde beslissingen te kunnen nemen.
Cloud Fundamentals- 3 dagen of 5 avonden
In de training Cloud Fundamentals leert u de basis van cloud. De training is van toepassing op AWS, Azure en Google cloud. U leert de basis van cloud systemen en cloud technieken en krijgt in zicht in de overeenkomst en verschillen tussen de meest populaire clouddiensten en cloudleveranciers.
Onderwijsvorm, contacturen, studiebelasting en doorlooptijd en opleidingsniveau
De opleidingsdagen worden gegeven in de vorm van klassikaal onderwijs. De voorkeursvorm is fysiek klassikaal onderwijs overdag. Omdat het project zich ook richt op werkenden en omdat uit ervaring is gebleken dat niet iedereen vrij kan krijgen voor het volgen van opleidingen overdag, bestaat ook de mogelijkheid om de opleidingen te volgen in de avonduren. Mochten de omstandigheden fysiek klassikaal onderwijs niet toelaten, bijvoorbeeld in verband met (corona)maatregelen of vanwege persoonlijke voorkeuren van de deelnemers in verband met reistijden, kan worden uitgeweken naar online klassikale les (via Zoom of MS Teams). Er is in elk geval altijd direct persoonlijk contact met en begeleiding door de docent.
Het totale traject bestaat uit 14 klassikale opleidingsdagen (overdag) of 21 opleidingsavonden (avond). Een scholingstraject bestaat uit respectievelijk 84 contacturen (overdag) óf 63 contacturen (avond). Buiten de contacturen besteedt een deelnemer gemiddeld 50 uur aan zelfstudie en zal er regelmatig contact zijn tussen de deelnemer en de ITMG backoffice en trainers. Per omscholingstraject wordt hierbij uitgegaan van 4 contacturen. Voorafgaand aan de opleiding wordt in een persoonlijke intake bepaald of een kandidaat voldoet aan de voorwaarden voor deelname en of het opleidingstraject past bij de kandidaat en naar verwachting succesvol kan worden afgesloten.
Gemiddeld worden per week 2 dagen of 2 avonden klassikale training gepland, daarnaast wordt zelfstudie van de deelnemer verwacht. Na de opleiding kan de deelnemer de afrondende eindtoetsen afleggen.
De totale doorlooptijd van het traject van intake tot afsluitend examen is circa 10 tot 12 weken.
De opleidingen zijn geschikt voor deelnemers met MBO+ werk- en denkniveau.