Rating9


Onze trainingen zijn gecertificeerd en worden zeer goed gewaardeerd!

Opleidingsadvies

Trainingsvorm

U volgt de training interactief samen met anderen fysiek op de aangegeven locatie.

U volgt de training interactief samen met anderen achter uw computer.

U volgt de training individueel en in uw eigen tempo achter uw computer.

Trainingslocaties


Den Haag
Lange Vijverberg 4-5

ITMG Den Haag

Utrecht
Arthur van Schendelstraat 650

HNK

Amsterdam
Kromwijkdreef 11

ITMG Amsterdam

Eindhoven
Kennedyplein 1

ITMG Eindhoven

Rotterdam

Beursplein 37

ITMG Rotterdam
Overzicht locaties

Referenties algemeen


V. van Gils Dienst Justitiele Inrichtingen
8/10 -Rating8
De PRINCE2 Foundation training was goed verzorgd. Er werden duidelijke presentaties gegeven. De locatie was prima.

Jos Diemel Sodexo
8/10 -Rating8
Ik waardeer de training PRINCE2 Foundation met een 8! Een training met veel informatie, maar toch ruimte voor praktijkervaringen (van de cursisten). De trainer is zeer deskundig.


Overzicht referenties

Klanten

Schiphol
NS
Fuji
Ikea
Gemeente Amsterdam
Thales
ING
Belastingdienst
SVB
Universiteit of Twente
TU Delft
Gemeente Nissewaard
Oxfam Novib
Ministerie van Defensie
Gemeente Leiden
Gemeente Utrecht
Rabobank
Provincie Zuid-Holland
AMC
Erasmus MC
ABN-AMRO
Rijkswaterstaat
Reclassering
DSV
Overzicht klanten

Keurmerken

nrto
VOI

Visie op leren
 • Blended Learning
 • Praktijkgericht
 • Duurzaam
 • Social Return
 • Home » Training » Agile Scrum & DevOps » Masterclass Agile Design

  Masterclass Agile Design

  Het Agile vormgeven van het ontwerp van uw informatiesysteem

  Prijs: €1175,-
  Duur: 2 dagen

  STAP-budget

  Heeft u dit jaar nog geen gebruik gemaakt van het STAP-budget dan kunt u uw STAP-budget inzetten voor deze training. Op onze STAP-budget pagina kunt u zien of u deze training geheel gratis kunt volgen of dat u €1000,- euro korting krijgt op de trainingsprijs.

  Locaties en data

  De training Masterclass Agile Design kan online of klassikaal worden gevolgd in Utrecht of Den Haag. Ook is in-company training of maatwerk mogelijk. Hieronder staan de nu ingeplande trainingsmogelijkheden op basis van open inschrijving. De opleidingsdagen zijn van 10:00 tot 16:00 uur. De opleidingsavonden zijn van 18:30 tot 21:30 uur. Staat uw voorkeurslocatie er niet bij? Neem dan contact op en informeer naar de mogelijkheden.

  20-04-2023 en 21-04-2023 (Online)
  28-08-2023 en 29-08-2023 (Online)

  inschrijven voor deze training

  Agile Design is het op een Agile wijze ontwerpen van een informatiesysteem. Dit betekent dat de ontwikkeling van het design meegroeit met uw informatiesysteem en dat er minimalistisch gedocumenteerd wordt wat het systeem doet en hoe het werkt. Hiermee realiseert u op een professionele wijze een informatiesysteem dat goed onderhoudbaar en uitbreidbaar is. Het Agile design wordt top-down vormgegeven waarbij er in een aantal stappen van grof naar fijn wordt gewerkt zoals in de onderstaande figuur is aangegeven.

  Overzicht Agile Design

  De eerste stap is het Context Diagram. Hiermee wordt de scope van het informatiesysteem beschreven. Aan de hand hiervan worden in de tweede stap flows (value streams) onderkend die gemodelleerd worden in de vorm van een Value Stream Canvas. Daarmee zijn in hoofdlijnen de stappen beschreven die doorlopen worden bij het gebruik van het informatiesysteem. Deze twee stappen worden initieel gedaan voordat de sprints starten om aan de realisatie te beginnen. De rol die hierbij een cruciale rol speelt is de business architect.

  De derde stap is het uitwerken van een value stream in een Use Case diagram. Hierdoor worden de actoren van de flows gerelateerd aan de stappen (use cases). Tevens wordt er hierbij een vertaalslag gemaakt naar de te realiseren software.

  De vierde stap is een enterprise architectuurplaat waarin de flows gerelateerd worden aan de software bouwstenen en de teams die hierbij een rol spelen. Tevens wordt hierbij de pipeline van het ontwikkelproces aan gerelateerd. Hiermee is er een goed beeld van de diverse afhankelijkheden bij de realisatie.

  De vijfde en zesde stap zorgen voor de detaillering Deze stappen kunnen incrementeel en interatief worden doorlopen. Het betreft het documenteren van de use cases die een kapstok vormen voor de user stories en de beschrijving van het gedrag van de use cases aan de hand van de taal Gherkin.

  In deze Masterclass maakt u de vertaling van de klantwensen naar een werkbaar informatiesysteem. Tijdens de Masterclass doorloopt u het proces van het opstellen van een informatiesysteem aan de hand van een praktisch voorbeeld. Ook is het mogelijk om uw eigen informatiesysteem mee te nemen en hiervan tijdens de Masterclass een aantal stappen uit te werken.
  Na afloop van de Masterclass weet u hoe een Agile design op te stellen weet u welke methoden en technieken hierbij gebruikt kunnen worden. Aansluitend aan de masterclass Agile Design heeft u de mogelijkheid tot het afleggen van een examen.

  Uw profiel
  Deze masterclass is geschikt voor iedereen die werkt in een Agile of DevOps omgeving. Bent u werkzaam in één van de hierna volgende casussen? Dan is de Masterclass Agile Design extra interessant:

  Nieuwbouw:
  U bent bezig met de ontwikkeling van een nieuw informatiesysteem als business architect, solution architect of DevOps engineer of daar direct bij betrokken als ontwerper, bouwer of tester. U wilt weten wat de minimale zaken zijn die u vastlegt, wie daarbij betrokken zijn en welke rol het ontwerp speelt in een sprint (Agile Scrum) of flow (Kanban). U laat het Agile design incrementeel en iteratief groeien tegelijkertijd met de groei van het informatiesysteem.

  Renovatie of reverse engineering:
  U heeft een informatiesysteem dat flink verbouwd moet worden of zelfs opnieuw moet worden geschreven terwijl u geen ontwerp heeft. Hierbij heeft u een vormgevende rol als business architect, solution architect of DevOps engineer of helpt u vanuit de techniek de software code te relateren aan de ontwerp deliverables. U gebruikt het Agile design om de bestaande functionaliteit te achterhalen vanuit de business en de bestaande programmatuur.

  Aanbesteding:
  U wilt een nieuwbouw- of onderhoudsopdracht uitbesteden maar heeft geen ontwerp voor het informatiesysteem. In dat geval geeft u bij de uitbesteding het Agile design mee waarbij u zelf bepaalt hoeveel daarvan vooraf bekend moet zijn.
  Er is geen specifieke voorkennis vereist om deze masterclass te volgen. Wel is het handig om Agile begrippen te kennen en affiniteit te hebben met het ontwerpen van business solutions.

  Inhoud training
  In deze professionele en praktijkgerichte masterclass Agile Design komen de volgende onderwerpen aan bod:

  Onderdeel 1: Wat is een Agile Design?
  • Wat zijn de karakteristieken van een Agile Design?
  • Wat zijn de views van de Agile Design pyramid?
  • Hoe promoot ik het gebruik van Agile Design in mijn organisatie?
  • Welke rollen spelen hierbij een roll?
  • Voor welke applicaties is het nodig om een Agile design op te stellen?

  Onderdeel 2: Business view
  • Wat is een system context diagram?
  • Hoe ziet een template system context diagram er uit?
  • Waarom is het nodig deze op te stellen?
  • Wat heb ik er aan?
  • Oefening waarin u zelf een context diagram opstelt
  • Wat is een Value Stream Canvas?
  • Waarom is het nodig deze op te stellen?
  • Wat heb ik er aan?
  • Oefening waarin u zelf een Value Stream Canvas opstelt

  Onderdeel 3: Solution view
  • Wat is een Use Case Diagram?
  • Hoe vertaal ik de Value Stream Canvas naar de Use Case Diagram?
  • Op welke wijze relateer ik mijn applicatie aan de Use Case Diagram?
  • Oefening waarin u zelf een Use Case Diagram opstelt
  • Uit welke bouwstenen bestaat mijn applicatie?
  • Hoe weet ik dat ik compleet ben?
  • Hoe passen de bouwstenen in mijn Use Case Diagram?
  • Wat is een Value Stream Mapping?
  • Wat is hier de toegevoegde waarde van?
  • Hoe bepaalt u de bottlenecks in uw value stream?
  • Hoe relateert u de bouwstenen aan uw value stream?

  • Oefening waarin u zelf een Value Stream Mapping opstelt

  Onderdeel 4: Design view
  • Hoe ziet een Use Case definitie er uit?
  • Wat kan hieruit begrepen worden?
  • Oefening waarin u zelf een aantal Use Cases opstelt

  Onderdeel 5: Requirements view
  • Wat zijn Agile requirements anders dan user stories
  • Hoe beschrijf ik requirements op een Agile manier?
  • Wat is de toepassing van Behavior Driven Development binnen een Agile design?
  • Hoe relateer ik de Agile design artefacts aan de Themes, Epics, Features en Stories?
  • Oefening waarin u zelf Agile requirements opstelt

  Trainingsduur en kosten
  De Masterclass Agile design wordt op twee wijzen aangeboden te weten 2 dagen (09:00 – 17:00) of 4 avonden (19:00 – 22:00). De avondtraining wordt verspreid over drie weken (eerste week twee avonden en de derde week twee avonden).

  De kosten voor de masterclass bedragen: €1175,-. Deze prijs is inclusief het boek Agile Design, digitaal lesmateriaal, koffie, thee en lunch en exclusief BTW. Het materiaal voor deze masterclass wordt digitaal geleverd. Wanneer u de sheets tijdens de masterclass op uw eigen device wilt meelezen, dan dient u een eigen device mee te brengen.

  Examen Agile Design (optioneel)
  De kosten voor het Agile Design examen bedragen €225,- exclusief BTW. Het examen kan direct aansluitend op de laatste bijeenkomst op locatie worden afgenomen. Tevens is het mogelijk het examen op een ander moment af te leggen.

  Docenten

  De IT Management Group werkt alleen met de beste docenten. Onze trainers hebben ruime ervaring, zijn gecertificeerd en hebben kennis van de theorie en de praktijk.

  Trainer Bart de BestDeze Masterclass wordt gegeven door Bart de Best. Drs. Ing. Bart de Best RI is vanaf 1985 werkzaam in de ICT. Hij heeft voornamelijk bij de top 100 van het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid gewerkt. Ruim twaalf jaar vervulde hij functies in alle fasen van de systeemontwikkeling, inclusief exploitatie en beheer. De laatste 15 jaar heeft hij zich toegelegd op het vakgebied van servicemanagement en vervult hij alle aspecten van de kennislevenscyclus van servicemanagement, zoals het schrijven en geven van trainingen, het adviseren van beheerorganisaties bij de inrichting, het verbeteren of uitbesteden van het beheer, het examineren van servicemanagers en het reviewen en auditen van beheerorganisaties. Hij is op zowel HBO niveau als op universitair niveau afgestudeerd op het beheervakgebied. Deze Masterclass wordt gegeven op centrale en kwalitatief hoogwaardige locaties in Utrecht, Amsterdam en Den Haag. In-company trainingen kunnen op elke gewenste locatie worden verzorgd.

  Advies en detachering
  Bent u op zoek naar een goed advies met betrekking tot het inrichten of optimaliseren van een DevOps of Agile omgeving neem dan contact op met IT Management Group of kijk op onze advies en detacheringspagina’s.

  Referenties

  Corina Stuivenberg Nationale Politie
  8/10 -Rating8
  Een hele kundige trainer die veel van de materie afweet

  J. Zimmermann
  8/10 -Rating8
  De masterclass is een goede combinatie van theorie en praktijk. De trainer weet goed het verband te leggen tussen organisatie en de gewenste situatie.

  Dennis Voorham Nationaal Archief
  9/10 -Rating9
  De onderwerpen in de training geven veel stof tot nadenken en stelt je in staat de thermometer in de eigen organisatie te steken.

  inschrijven voor deze training

  Eerstvolgende startdata Masterclass Agile Design:

  20 April 2023
  Training Masterclass Agile Design
  ITMG Locatie
  (Online)
  _____ _____ _____
  28 August 2023
  Training Masterclass Agile Design
  ITMG Locatie
  (Online)
  _____ _____ _____