Rating9


Onze trainingen zijn gecertificeerd en worden zeer goed gewaardeerd!

Opleidingsadvies

Trainingsvorm

Wat is klassikaal?

U volgt de training interactief samen met anderen fysiek op de aangegeven locatie.

Wat is online?

U volgt de training interactief samen met anderen achter uw computer.

Wat is e-learning?

U volgt de training individueel en in uw eigen tempo achter uw computer.

Trainingslocaties


Den Haag
Lange Vijverberg 4-5

ITMG Den Haag

Utrecht
St Jacobsstraat 123-135

ITMG Utrecht

Amsterdam
Kromwijkdreef 11

ITMG Amsterdam

Eindhoven
Kennedyplein 1

ITMG Eindhoven

Rotterdam
Beursplein 37

ITMG Rotterdam
Overzicht locaties

Referenties algemeen


Jantine Egberts ASR
8/10 -Rating8
De training BiSL beantwoordt aan mijn verwachtingen. De lesstof wordt op een boeiende wijze gepresenteerd en er wordt veel gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden.

E. Kazakova
10/10 -Rating10
ITIL Foundation is een zeer interessante training, in een perfect tempo. De training sluit goed aan bij mij informatiebehoefte. De stof wordt goed uitgelegd en er worden duidelijke praktijkvoorbeelden gegeven.


Overzicht referenties

Klanten

Schiphol
NS
Fuji
Ikea
Gemeente Amsterdam
Thales
ING
Belastingdienst
SVB
Universiteit of Twente
TU Delft
Gemeente Nissewaard
Oxfam Novib
Ministerie van Defensie
Gemeente Leiden
Gemeente Utrecht
Rabobank
Provincie Zuid-Holland
AMC
Erasmus MC
ABN-AMRO
Rijkswaterstaat
Reclassering
DSV
Overzicht klanten

Keurmerken

nrto
VOI

Visie op leren
 • Blended Learning
 • Praktijkgericht
 • Duurzaam
 • Social Return
 • Home » Training » Certified Data Engineer

  Certified Data Engineer

  Deze functiegerichte opleiding leidt op tot één van de meest gevraagde functies in de IT!

  Certified Data Engineer

  Kosten opleiding: €7050,-
  Duur: 16 dagen

  Locaties en data

  De training Certified Data Engineer kan online of klassikaal worden gevolgd. Klassikale training vindt plaats in Utrecht, Den Haag, Amersfoort, Amsterdam of Eindhoven. Ook is in-company training of maatwerk mogelijk.

  inschrijven opleidingstraject

  De IT Management Group onderzoekt continu aan welke functies in de ICT de komende jaren naar verwachting het meest behoefte is. Op basis van dit onderzoek heeft de IT Management Group een aantal functiegerichte opleidingsprofielen opgesteld.

  Belangrijk onderdeel van het opleidingsprofiel tot Certified Data Engineer is de aandacht voor samenwerking tussen de business en de IT kant binnen een organisatie. Goede samenwerking tussen business en IT (business-IT alignment) is al jaren een grote uitdaging bij veel organisaties. Hoewel er zeker stappen zijn gezet en best practices zijn geïntroduceerd om samenwerking te bevorderen en grenzen weg te nemen zal de komende jaren op dit gebied nog veel inspanning noodzakelijk zijn. Een ander belangrijk aandachtsgebied in het opleidingsprofiel is de toenemende hoeveelheid aan data en informatie. Data (big data) is essentieel voor een goede bedrijfsvoering en biedt grote kansen en mogelijke concurrentievoordelen voor een organisatie, maar grote hoeveelheden data vormt ook een bedreiging. Met de nieuwe wetgeving op het gebied van data privacy mag alleen specifieke data worden gebruikt en opgeslagen en zijn organisaties verplicht om maatregelen te nemen om data te beschermen.

  Tijdens de functiegerichte opleiding tot Certified Data Engineer krijgt u in 16 dagen tijd een diepgaand inzicht in en kennis van de belangrijkste best practices en ontwikkelingen op het gebied van data- en informatiemanagement zowel in theorie als praktijk. De theorie wordt afgewisseld met de praktijk. Er wordt ingegaan op de belangrijkste marktconforme methoden en technieken voor informatiemanagement zowel op strategisch, tactisch als operationeel niveau. U krijgt inzicht hoe u vanuit de business een sterke samenwerking kan opzetten met de IT kant van uw organisatie en u leert hoe u regie kunt voeren op uw leveranciers. U maakt kennis met de wereld van big data, data privacy en data protection. Daarnaast komen de (persoonlijke) competenties aan bod die nodig zijn om als informatiemanager binnen het vakgebied van informatiemanagement een verandering door te voeren of die nodig zijn om een resultaat tot stand te brengen. Tot slot worden ook de laatste trends die invloed hebben op het vakgebied van informatiemanagement behandeld.

  Dit opleidingsprofiel leidt op voor functies als: informatiemanager, business analist, proces designer, ICT consultant, functioneel beheerder, data specialist etcetera.

  Praktijkgericht

  Tijdens deze opleiding tot Certified Data Engineer krijgt u te maken met verschillende trainers. De trainers van de IT Management Group zijn niet alleen thuis in de theorie maar hebben ruime praktijkervaring als consultant op het vakgebied van informatiemanagement.

  Certificering

  Binnen deze opleiding tot Certified Data Engineer wordt de belangrijkste theorie op het gebied van data- en informatiemanagement behandeld. Na het doorlopen van de opleiding en het succesvol afsluiten van de deelexamens bent u officieel gecertificeerd in BiSL, DevOps Foundation en Big Data Foundation. Daarnaast bent u bekend met de onderwerpen data-architectuur, datamodellering en data privacy. Ook bent u zich bewust van de persoonlijke competenties die u als informatiemanager minimaal nodig heeft om duidelijk en effectief te communiceren naar opdrachtgevers en stakeholders.

  De functiegerichte opleiding tot Certified Data Engineer is inclusief de examens:
  – Strategisch informatiemanagement
  – Tactisch informatiemanagement (BiSL)
  – Data gedreven werken en datamanagement
  – Big Data Foundation
  – Data Privacy en Data Protection
  – DevOps Foundation
  – Effectief communiceren

  Inhoud opleidingsprofiel

  De functiegerichte opleiding tot Certified Data Engineer bestaat uit de volgende modules:

  Intake opleiding – telefonisch
  De functiegerichte opleiding tot Certified Data Engineer start met een telefonische intake. Tijdens deze intake worden uw persoonlijke leerdoelen doorgenomen evenals de planning van uw opleiding. Indien nodig worden aanpassingen op maat gemaakt.

  Strategisch Business Informatiemanagement - 1 dag
  Een van de modules van de opleiding tot Certified Data Engineer betreft de module Strategisch Business Informatiemanagement. Tijdens deze unieke module worden de strategische aspecten van informatiemanagement behandeld. Het gaat daarbij onder andere om het opstellen van de informatiestrategie en informatiearchitectuur, informatie lifecycle management, informatie portfoliomanagement, bepalen keten-ontwikkelingen, bepalen technologie ontwikkelingen, bepalen bedrijfsprocesontwikkelingen, coördinatie van informatie, inrichting van de Informatie Voorziening(IV)-functie, leveranciersmanagement, ketenpartnermanagement. Theorie wordt afgewisseld met discussies en oefeningen.
  Zie ook: Training: Strategisch Business Informatiemanagement

  Tactisch en Operationeel Informatiemanagement - 2 dagen
  Tijdens deze module gaat u aan de slag met tactisch en operationeel informatiemanagement. In deze module wordt met name ingegaan op functioneel beheer en aspecten van tactisch informatiemanagement zoals planning en control, financieel management, behoeftemanagement, contractmanagement, gebruikersondersteuning, operationele IT-aansturing, beheer bedrijfsinformatie, wijzigingenbeheer, transitie en specificeren. Ook worden relaties gelegd met het vakgebied van technisch beheer en applicatiebeheer. Na afloop van deze module kunt u zich certificeren in BiSL .
  Zie ook: Training: Tactisch en Operationeel Informatiemanagement

  Big Data Foundation - 3 dagen
  Big data is tegenwoordig een populair begrip. Elke dag worden grote hoeveelheden data geproduceerd van verschillende aard en oorsprong. Het juiste gebruik van big data kan grote voordelen voor een organisatie hebben. Volgens onderzoek van Gartner presteren bedrijven die big data gebruiken in hun besluitvormingsprocessen en bedrijfsvoering beter dan bedrijven die dat niet doen. De module Big Data Foundation behandelt in drie dagen tijd het begrip big data, de grondbeginselen en de mogelijkheden van big data. Het verkrijgen van big data is tegenwoordig niet meer het probleem maar wel hoe big data kan worden omgezet naar waardevolle informatie!
  Zie ook: Big Data Foundation

  Masterclass Datagedreven werken en datamanagement- 2 dagen
  Datagedreven werken is het gebruik maken van data als fundamenteel onderdeel van het tot stand komen en uitvoeren van beleid. Data vormt de basis voor het nemen van beslissingen. Datagedreven werken past in een datagedreven organisatie, waarin alle medewerkers datagedreven werken om een proces op gang te krijgen naar meer inzicht, kennis en gefundeerde beslissingen. Data kan gebruikt worden om beleid efficiënter, effectiever en inclusiever te maken. Met betere prestaties als beoogd resultaat.
  Zie ook: Masterclass Datagedreven werken

  Data Privacy en Data Protection - 2 dagen
  Privacy wet- & regelgeving zoals de Wet Bescherming Persoonsbescherming (WBP) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR) zijn voor elk bedrijf van belang en er wordt steeds strikter op naleving gecontroleerd door de Autoriteit Persoonsgegevens. Door digitalisering en Big Data technologieën zijn organisaties steeds beter in staat data en persoonsgegevens te verzamelen en te verwerken. Het is van cruciaal belang dat u alle data goed beschermt en alleen die data vastlegt die u volgens de richtlijnen mag vastleggen. Deze Masterclass is een must voor iedereen die te maken heeft met Data Privacy en Data Protection. Er wordt op een toegankelijk niveau ingegaan op de juridische, organisatorische en IT-componenten van Data Privacy en Data Protection.
  Zie ook: Data Privacy en Data Protection

  DevOps Foundation - 2 dagen
  De DevOps Foundation training is ideaal for IT en business professionals die DevOps willen begrijpen en willen begrijpen hoe een organisatie zijn voordeel kan doen met de principes van DevOps. Deze training is uitermate geschikt voor diegenen die deel (gaan) uitmaken van een DevOps team en diegene die in zijn of haar werk met DevOps of DevOps teams heeft te maken. In deze DevOps Foundation training leert u alle basisbegrippen en concepten van DevOps kennen.
  Zie ook: DevOps Foundation

  Effectief Communiceren – 2 dagen
  De module Effectief Communiceren schenkt aandacht aan uw persoonlijke ontwikkeling. De training is praktijkgericht. Er wordt ingegaan op de belangrijkste communicatie- en presentatietechnieken die u nodig heeft tijdens uw overleggen met collega’s, leveranciers, leidinggevenden en opdrachtgevers. Tijdens de training wordt met name ingegaan op de mondelinge communicatie en het effectief overbrengen van uw communicatieboodschap.
  Zie ook: Effectief Communiceren

  Praktijkcasus – 1 dag
  Gedurende uw certificeringstraject maakt u een praktijkcasus. Met deze praktijkcasus maakt u een verbinding tussen de theorie en de praktijk.

  Profiel

  De functiegerichte opleiding tot Certified Data Engineer is geschikt voor (toekomstige) informatiemanagers en data specialisten die een solide opleiding willen volgen waarbij zowel aandacht is voor de theorie en de certificering van de hedendaagse informatiemanager en data specialist als voor de praktijk en de persoonlijke competenties die van belang zijn bij de dagelijkse uitvoering van uw rol. Na deze opleiding beschikt u over de kennis en – bij het met goed gevolg afleggen van de examens –de certificeringen die op dit moment in de markt worden gevraagd. U bent aantoonbaar klaar om als Certified Data Engineer in een nieuwe rol direct aan de slag te gaan!

  Trainingsduur en kosten

  De functiegerichte opleiding tot Certified Data Engineer duurt 16 dagen. De kosten voor deze opleiding bedragen €7050,-. Deze prijs is inclusief digitaal lesmateriaal, koffie, thee, lunch, examengeld en exclusief BTW.

  Planning

  U kunt op meerdere momenten per maand starten met de opleiding. Op basis van uw beschikbaarheid wordt een planning op maat voor u samengesteld. Wij nemen hiervoor contact met u op.

  Vrijstelling en maatwerk

  Vrijstelling voor onderdelen van de opleiding is mogelijk wanneer u al in het bezit bent van één of meer certificeringen die tijdens de opleiding aan bod komen. Ook is het mogelijk om op onderdelen maatwerk toe te passen en kunt u bv een training omruilen voor een andere training.

  Materiaal

  Het materiaal voor de trainingen wordt digitaal geleverd, dus wij vragen u uw eigen device mee te brengen.

  Docenten

  De IT Management Group werkt alleen met de beste docenten. Onze trainers zijn gecertificeerd en hebben kennis van de theorie en de praktijk.

  Kwaliteitsprofiel Data Engineer e-CF en KWIV

  Voor deze opleiding Certified Data Engineer is een kwaliteitsprofiel IV beschikbaar. In het kwaliteitsprofiel staan de (e-CF) competenties beschreven die horen bij het kwaliteitsprofiel van Functioneel Beheerder. Bekijk hieronder het kwaliteitsprofiel

  KWIV Profiel Data Engineer

  Data Science of Data Enginering is een specialisme voor het definiëren en verkrijgen van relevante informatie voor de bedrijfsvoering van een organisatie of afdeling. Vaak zet de data Engineer geavanceerde BI-tooling in en definieert algoritmen om de gewenste informatie beschikbaar te krijgen. Er zijn raakvlakken met Business Intelligence / Data Analyse. Echter zit dat vakgebied meer aan de ‘voorkant’, dicht bij de business, om bijvoorbeeld het MT te adviseren. De data engineer zit meer aan de ‘achterkant’, werkzaam met (veel) grotere datasets of specialistischere data. Daarmee kunnen onder meer patronen worden ontdekt, (beleids)beslissingen worden gevalideerd en voorspellingen worden gedaan over mogelijke gebeurtenissen, gebaseerd op de historische data.

  A = Plannen, B = Bouwen, C = Uitvoeren, D = Mogelijk maken, E = Besturen

  CompetentienaamCompetentieomschrijving
  A.01 Afstemming informatiesysteem en bedrijfsstrategiehet organiseren en borgen van de bouw en implementatie van innovatieve IV oplossingen op de lange termijn
  A.04 Product- of serviceplanninghet gebruik maken van specifieke kennis om complexe documentatie te maken en te onderhouden
  het organiseren en borgen van het ontwikkelen en onderhouden van de planning
  A.05 Ontwerpen van Architectuurhet gebruik maken van specifieke kennis om relevante IV-technologie en -specificaties te definiëren die kunnen worden ingezet bij de bouw van meerdere IV-projecten, toepassingen/of infrastructuurverbeteringen
  het vanuit een brede verantwoordelijk definiëren van een strategie zodat IV-technologie overeenkomstig de behoeften van de organisatie geïmplementeerd wordt, rekening houdend met de huidige IV-platformen, legacy en de laatste innovatieve ontwikkelingen
  A.07 Monitoren technologische ontwikkelingenhet gebruik maken van uiteenlopende specialistische kennis van nieuwe en opkomende technologieën, gekoppeld aan diepgaande kennis van de organisatie, om toekomstgerichte oplossingen te voorzien en te verwoorden; het leveren van begeleiding en advies aan het managementteam om de strategie te kunnen bepalen
  A.08 Duurzame ontwikkelinghet bepalen van doel en strategie voor duurzame ontwikkeling van informatiesystemen in overeenstemming met het duurzaamheidsbeleid van de organisatie
  het bevorderen van bewustzijn, trainingen en borging (via hulpmiddelen) voor de ontwikkeling van duurzame ontwikkeling
  A.09 Innoverenhet inzetten van onafhankelijk denken en technologische kennis om verschillende concepten te integreren zodat unieke oplossingen ontstaan
  A.10 Gebruikergedreven ontwerpenhet bewerkstelligen en cultiveren van relaties met klanten en gebruikers om hun taken, behoeften en doelen te begrijpen. Gebruikt een breed scala aan specialistische methoden om belangrijke gebruikersbetrokkenheid te krijgen
  het bieden van deskundige begeleiding om continue verbetering te garanderen en een succesvolle omnichannel gebruikerervaring te bewerkstelligen.
  D.07 Datascience en analyticshet interpreteren van data-analyseresultaten. Het uitvoeren van omvangrijke data-businessanalyse. Het leveren van inzicht in de organisatorische databehoeften, het plannen, ontwerpen, ontwikkelen en aanbevelen van nieuwe databronnen. Het creëren van nieuwe modellen en algoritmen voor data, gericht op de strategie. Het organiseren, samenvoegen en doorvertalen van informatie om besluitvorming te faciliteren
  het ontwerpen en creëren van data-analysetools om de organisatorische datalevenscyclus te ondersteunen. Het verifiëren van de waarheidsgetrouwheid van de data. Het verwerken en visualiseren van data-analyseresultaten binnen het domein
  het zoeken en verzamelen van data. Het voor analyses voorbereiden van data uit meerdere bronnen en formaten
  D.10 Informatie- en kennismanagementde juiste informatiestructuur integreren in de organisatie omgeving
  het analyseren van bedrijfsprocessen en bijbehorende informatie-eisen en het daarmee voorzien in de meest geschikte informatiestructuur
  D.11 Behoeftemanagementbetrouwbare relaties met de klanten creëren en helpen in het identificeren van de klantbehoeften
  het organiseren en ondersteunen van strategische besluiten van de organisaties, het helpen van organisaties om nieuwe IV-oplossingen te bedenken, het bevorderen van partnerschappen en het creëren van waarde proposities
  E.01 Ontwikkelen van prognosesde verantwoordelijkheid nemen voor het ontwikkelen van lange termijn prognoses; het identificeren en evalueren van input uit de wijde omgeving inclusief de politieke en sociale context
  de verantwoording nemen voor de eigen activiteiten en die van het projectteam, werken binnen de vastgestelde randvoorwaarden en daarbij afspraken maken en instructies geven, het optimaal afstemmen van activiteiten en resources, het leiding geven aan het projectteam, het vaststellen van het projectdoel en producten en het zorgen voor de benodigde documentatie
  E.02 Project- en portfoliomanagementde verantwoordelijkheid nemen voor de eigen activiteiten en die van het projectteam, werken binnen de vastgestelde randvoorwaarden en daarbij afspraken maken en instructies geven, het optimaal afstemmen van activiteiten en resources, het leiding geven aan het projectteam, het vaststellen van het projectdoel en producten en het zorgen voor de benodigde documentatie
  het managen van complexe projecten en/of programma’s, inclusief de interactie met andere projecten en/of programma’s, het beïnvloeden van de project- / programmastrategie op basis van nieuwe of alternatieve oplossingen waarbij de balans blijft tussen effectiviteit en efficiency, het herzien van regels en het kiezen van standaarden, het nemen van de volledige verantwoordelijk voor de project- / programma resultaten inclusief budget en resource management en het werken voorbij begrenzing van het project
  E.03 Risicomanagementhet in staat zijn de juiste acties te ondernemen om de veiligheid te borgen en risicoblootstelling te vermijden, evalueert, managet en garandeert de validering van uitzonderingen, voert audits uit op IV-processen en -omgeving
  het organiseren en borgen van het definiëren en toepasbaar maken van beleid voor risicobeheer door rekening te houden met alle mogelijke beperkingen, waaronder technische, economische en politieke kwesties en daarbij taken te delegeren
  E.05 Procesverbeteringhet organiseren en borgen van innovatieve implementaties / verbeteringen die bijdragen aan grotere efficiëntie; het aantonen aan de directie dat de organisatie voordeel heeft van potentiële wijzigingen
  het toepassen van specifieke kennis om bestaande IV-processen en oplossingen te onderzoeken zodat potentiële verbeteringen / innovaties bepaald kunnen worden en het aanbevelingen kunnen worden opgesteld
  E.06 ICT kwaliteitsmanagementhet evalueren en inschatten in hoeverre aan kwaliteitseisen is voldaan en het organiseren en borgen dat het kwaliteitsbeleid wordt geïmplementeerd; het tonen van multifunctioneel leiderschap voor het stellen en overtreffen van kwaliteitsnormen
  het evalueren van kwaliteitsindicatoren en processen op basis van het kwaliteitsbeleid en indien nodig het voorstellen van herstelacties

  Advies en detachering

  Bent u op zoek naar een goed advies met betrekking tot het inrichten of optimaliseren van uw IT organisatie? Neem dan contact op met de IT Management Group of kijk op onze advies en detacheringspagina’s.

  inschrijven opleidingstraject