Vakopleiding Functioneel Beheer
Prijs: € 2725,- inclusief EXIN examen
Duur: 5 dagen
Locaties en data
De training Vakopleiding Functioneel Beheer kan online of klassikaal worden gevolgd in Utrecht of Den Haag. Ook is in-company training of maatwerk mogelijk. Hieronder staan de nu ingeplande trainingsmogelijkheden op basis van open inschrijving. De opleidingsdagen zijn van 10:00 tot 16:00 uur. De opleidingsavonden zijn van 18:30 tot 21:30 uur. Staat uw voorkeurslocatie er niet bij? Neem dan contact op en informeer naar de mogelijkheden.
inschrijven voor deze trainingVakopleiding Functioneel Beheer volgen? Kies dan voor de IT Management Group! De Functioneel Beheerder is binnen een organisatie verantwoordelijk voor het optimaal functioneren van één of meer applicaties of informatiesystemen. De Functioneel Beheerder draagt zorg voor de continuïteit van de applicaties en hij vervult een ondersteunende rol ten aanzien van de gebruikers. De FB-er heeft een verbindende rol tussen enerzijds gebruikers van de applicaties en anderzijds de applicatieontwikkelaars en technisch specialisten. Er is op dit moment veel vraag naar medewerkers Functioneel Beheer. De Functioneel Beheerder wordt dan ook wel gezien als één van de meest kansrijke functies in de ICT.
Tijdens de Vakopleiding Functioneel Beheer vergaart u kennis over welke tools en vaardigheden het beste kunnen worden ingezet om de informatievoorziening zo goed mogelijk te beheren en om de gebruikersorganisatie zo optimaal mogelijk te ondersteunen.
Uw profiel
Bent u werkzaam als beginnend of al meer ervaren Functioneel Beheerder? Bent u kerngebruiker, procesmanager, procesadviseur of informatieadviseur? Of bent u leidinggevend op één van deze gebieden of leidinggevend aan een team of groep van Functioneel Beheerders of afdeling Functioneel Beheer? Dan is deze Vakopleiding Functioneel Beheer voor u uitermate geschikt!
Inhoud Vakopleiding Functioneel Beheer
In deze professionele en praktijkgerichte Vakopleiding Functioneel Beheer komen de volgende onderwerpen aan bod:
Dag 1:
Module 1 – Wat is functioneel beheer?
Deze module draait om jou: de functioneel beheerder. Wat is je rol, wat zijn je taken en verantwoordelijkheden, wat moet je weten en over welke capaciteiten moet je beschikken? Hoe ziet het ideale team eruit en hoe kun je er (ook zonder manager) voor zorgen dat jouw team sterk en wendbaar is?
Module 2 – Gebruik van de informatievoorziening.
In deze module kijken we naar het proces Gebruiken. Gebruiken heeft betrekking op het ondersteunen van de gebruikersorganisatie om de bestaande informatievoorziening zo goed mogelijk te kunnen benutten. Het doel is ervoor te zorgen dat de gebruikersorganisatie effectief en efficiënt kan werken met de bestaande informatievoorziening.
Dag 2:
Module 3 – Beheren van de informatievoorziening.
Het proces Beheren heeft betrekking op het onderhouden van de bestaande informatievoorziening, zodat continuïteit, veiligheid en betrouwbaarheid van die informatievoorziening wordt gewaarborgd. In de praktijk zien we dat het proces Beheer grotendeels reactief wordt uitgevoerd, terwijl proactief beheer effectiever zou zijn.
Module 4 – Is het systeem nu zo traag of ligt het aan mij?
Herkenbaar voor elke functioneel beheerder: eindgebruikers die het systeem of de applicatie als ‘traag’ ervaren. Wanneer is een applicatie te traag? Wanneer wordt het punt bereikt dat eindgebruikers gaan klagen? Dergelijke vragen zijn niet gemakkelijk te beantwoorden, want het gaat om de subjectieve beleving van de eindgebruiker.
Dag 3:
Module 5 – Grip krijgen op de invloeden van binnen en van buiten.
Triggermanagement: Om goed zicht te krijgen op wat er speelt binnen een organisatie en welke zaken invloed hebben op de informatievoorziening, is het essentieel afspraken te maken over de afhandeling van triggers. Maar wat zijn triggers en hoe ga je ermee om?
Module 6 – Wat is de impact?
Nadat de triggers in het verzamelproces zijn vastgelegd en een eerste ‘triage’ hebben gekregen, volgt het vertaalproces. Elke trigger moet verder worden uitgewerkt en uitgeschreven, waarbij het doel, de waarde, de impact, de prioriteit, de belanghebbenden en een mogelijke oplossing voor de informatievoorziening aan bod komen.
Dag 4:
Module 7 – We kennen de impact, en nu?
De prioriteit van een trigger is afhankelijk van het doel en de impact van die trigger. Het doel is de eerste as waarlangs de trigger gelegd moet worden, pas daarna volgt de impact. De functioneel beheerder bepaalt de prioriteit niet alleen: ook de belanghebbenden moeten daarbij worden betrokken.
Module 8 – We kennen de impact en de prioriteit: Bouwen maar!
Een trigger vraagt om een aanpassing van de informatievoorziening, geregisseerd door de functioneel beheerder. De realisatie van die aanpassing is een primaire verantwoordelijkheid van de functioneel beheerder. De uitvoering van de realisatie ligt vooral bij de ICT-afdeling of de externe ICT-leverancier
Dag 5:
Module 9 – Hebben ze gedaan wat we hebben afgesproken?
Het onderdeel Accepteren is te splitsen in twee fasen: de testfase en de acceptatiefase. In de testfase wordt bekeken of de nieuwe/gewijzigde functionaliteit voldoet aan de afspraken: voldoet de oplossing aan de eisen en wensen van de belanghebbenden?
Module 10 – Alles is klaar…
Als alles is opgeleverd, getest en geaccepteerd begint deze spannendste fase: de implementatiefase. De werkelijke acceptatie door de gebruiker valt of staat met de uitvoering van de implementatiefase.
De theorie wordt afgewisseld met discussies en oefeningen. Na afloop van de opleiding ontvangt u een bewijs van deelname.
Trainingsduur en kosten
De Vakopleiding Functioneel Beheer duurt 5 dagen. De kosten voor de opleiding bedragen €2725,-. Deze prijs is inclusief het examen EXIN Functioneel Beheer Specialist, lesmateriaal, koffie, thee en lunch en exclusief BTW.
Docenten
De IT Management Group werkt alleen met de beste docenten. Onze trainers hebben ruime ervaring, zijn gecertificeerd en hebben kennis van de theorie en de praktijk.
Referenties Vakopleiding Functioneel Beheer
Advies en detachering
Bent u op zoek naar een goed advies met betrekking tot het inrichten of optimaliseren van uw IT organisatie? Neem dan contact op met de IT Management Group of kijk op onze advies en detacheringspagina’s.
inschrijven voor deze training